Veelgestelde vragen

Algemeen


Hoe Crowdience werkt, kunt u zien in de video's op de homepage van Crowdience. Meer informatie over de projecten, vindt u onder 'nieuws' en 'veelgestelde vragen'. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de projectleiders van de projecten. De contactgegevens vindt u per project onder het 'nieuws' bericht en bij 'veelgestelde vragen'.

Chronische Pijn Project


Ja, u kunt een vergoeding krijgen voor uw deelname aan het Chronische Pijn project. In het Chronische Pijn project staan 3 vragenlijsten waar u aan kunt meedoen. De vragenlijsten zijn per onderwerp. Voor uw deelname kunt u per afgeronde vragenlijst een vergoeding van €15,- krijgen. Als u meedenkt over alle drie de onderwerpen, krijgt u €5,- extra en ontvangt u dus €50,- in VVV-bonnen. U dient hiervoor minimaal 1 vraag/stelling zelf te bedenken en alle vragen/stellingen van andere deelnemers te beantwoorden. Deelname kost in totaal ongeveer 1 uur, verdeeld over een periode van 3 tot 4 weken. U gaat namelijk een aantal keer even terug naar de Crowdience website, zodat u ook de vragen en stellingen kan beantwoorden van de andere deelnemers. Bij de laatste vraag die u beantwoordt (in maart 2020), vult u uw deelnamecode in. Wanneer u deze laatste vraag heeft ingevuld, krijgt u de vergoeding van 10 euro per vragenlijst. Om een deelnamecode te krijgen, kunt u een e-mail sturen naar Merle.Borremans@radboudumc.nl U hoeft niet te wachten tot u een deelnamecode heeft om mee te doen. U kunt gelijk al aan de slag!

De administratie rond de betaling is nodig om te bewijzen dat het onderzoeksgeld echt wordt besteed aan bestaande personen. Hiervoor heeft het onderzoeksinstituut bijvoorbeeld uw naam en adresgegevens nodig. Deze aparte administratie is niet gekoppeld aan uw deelnamegegevens in het Crowdience platform. Hierdoor blijft uw deelname volledig anoniem.

De contactpersonen voor dit Chronisch Pijn project zijn: Merle Borremans en Kris Bevelander, te bereiken via chronischepijn@crowdience.nl of crowdience.elg@radboudumc.nl

Wij vragen u om mee te denken over de volgende drie onderwerpen: 1. Wat zijn belangrijke vragen die hulpverleners aan u moeten stellen om uw situatie goed te begrijpen? 2. Hoe gaat u om met chronische pijn? 3. Hoe ziet het ideale chronische pijn zorghuis eruit? De 3 onderwerpen zijn verdeeld over 3 aparte vragenlijsten in het Chronische Pijn Project.

Het onderzoek loopt van 13 januari t/m 15 maart 2020. Meedoen door nieuwe vragen en stellingen te maken, kan tot en met 1 maart. Hierna kunnen alleen nog vragen en stellingen beantwoord worden tot en met 15 maart.

U kunt tot en met 1 maart 2020 nog vragen/stellingen toevoegen. Na 1 maart kunt u alleen nog vragen beantwoorden tot 15 maart 2020.

Ja, het is sowieso zinvol om door te gaan met het onderzoek. Soms geven de antwoorden meer inzicht in hoe belangrijk deelnemers de vraag/stelling vinden, bijvoorbeeld of ze het er 'mee eens' zijn dat hulpverleners bepaalde vragen zouden moeten stellen. Het kan ook zijn dat deelnemers meer inhoudelijk antwoord geven op de vraag, bijvoorbeeld over hoe vaak ze iets ervaren omtrent hun chronische pijn. Allebei is prima. Voor dit onderzoek, maakt dit niet uit. We kijken vooral naar de thema’s en onderwerpen die deelnemers naar boven brengen. En hiermee kunnen de onderzoekers verder aan de slag.

Iedereen die pijn langer ervaart dan 3 maanden kan meedoen aan dit onderzoek. De pijn kan zwaarder zijn dan u verwacht en het heeft invloed op uw dagelijks leven: uw activiteiten, sociale contacten, stemming, slaap, denken en doen. Chronische pijn kan bijvoorbeeld komen door (lage)rugpijnklachten, bekkenklachten, buikpijnklachten of het prikkelbare darmsyndroom (PDS), reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), whiplash, fibromyalgie of een slecht geheelde botbreuk. En soms is er geen duidelijke oorzaak voor te vinden. Als u chronische pijn heeft, kunt u ons vanuit uw kennis en ervaring helpen om de hulpverlening te verbeteren.

Soms maken deelnemers lange vragen of stellingen die niet goed in het kader passen. Wat helpt is om in uw browser meer uit te zoomen, bijvoorbeeld naar 67%. We proberen de suggesties ook in te korten. Als er te lange suggesties zijn, kunt u ons hierover gerust mailen!

Healthy Brain Cohort Project


Het doel het Healthy Brain Cohort is om beter te begrijpen hoe biologische factoren en omgevingsfactoren beïnvloeden hoe we denken en hoe we ons voelen en gedragen in het dagelijks leven. Er wordt daarvoor een database en biobank met meetgegevens van wel duizend mensen uit Nijmegen aangemaakt. Van hersenscans, genen en ontstekingswaardes tot smartwatchmetingen en koopgedrag. Vervolgens kunnen Nijmeegse onderzoekers samenwerken aan de vraag wat nu een “gezond brein” maakt. In Crowdience kunt U aangeven welke onderzoeksvragen de onderzoekers volgens u moeten uitwerken.

Privacy


Alle verzamelde informatie wordt anoniem verwerkt en vertrouwelijk opgeslagen op een beveiligde server van de Radboud Universiteit. Alleen de onderzoekers per specifiek project en/of vragenlijst hebben toegang tot de anonieme informatie. Ze zijn verplicht om de vertrouwelijkheid van uw gegevens te respecteren. De onderzoeksgegevens worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Ze worden niet met derden gedeeld of gebruikt voor commerciële doelen. Lees voor meer informatie de Privacyverklaring van deze website.

Inloggen doet u met uw e-maildres en wachtwoord. Uw gegevens zijn niet inzichtelijk voor de projectleiders, moderators en onderzoekers. U vinkt zelf aan dat u op de hoogte gehouden wilt worden van andere vragen en vragenlijsten en daarover bericht wilt ontvangen. Berichten die u ontvangt van Crowdience, zijn automatisch gegenereerd. Uw gegevens worden niet door derden ingezien of met ze gedeeld.

U kunt stoppen wanneer u wilt, zonder dat u daarvoor een reden hoeft op te geven. De onderzoekers mogen uw antwoorden op de vragen/stellingen gebruiken, tenzij u aangeeft dit niet te willen. U heeft het recht om uw toestemming op ieder moment weer in te trekken door uw deelname te beëindigen. U dient hiervoor in te loggen en uzelf uit te schrijven. U bent u ervan bewust dat dit niet tijdens een actieve vragenlijst verwerkt kan worden, maar wel na sluiting van de vragenlijst. Uw aangedragen vragen/statements kunnen niet verwijderd worden, omdat andere deelnemers hier antwoord op hebben gegeven.

Vragenlijsten


De vragen/stellingen die iedereen bedenkt, worden niet direct op Crowdience gepubliceerd. Ze worden eerst nagekeken door een ‘moderator’ (onderzoeksmedewerker) om te voorkomen dat dezelfde vragen worden gesteld of vragen ongeschikt zijn. Het duurt dus even voordat de vraag die u bedacht heeft aan de vragenlijst wordt toegevoegd.

Ja! Zeker bij onderwerpen waar nog weinig over bekend is, kan de input en wijsheid van burgers leiden tot nieuwe inzichten. En zelfs bij onderwerpen die al veel besproken zijn, kunnen burgers laten weten wat belangrijk is om op te letten of wat totaal niet meer van deze tijd is. Nieuwsgierig naar een voorbeeld? Kijk maar naar de studie over voorspellende factoren van obesitas tijdens de kindertijd (zie link hieronder). Amerikanen waren gevraagd vanuit hun eigen ervaring uit hun kindertijd vragen op te stellen voor anderen. Opvoedingsstijl van ouders over eten (samen koken en praten over voeding) bleek een erg belangrijk aandachtspunt! De studie is mede uitgevoerd door de initiatiefnemer van dit platform. Link:http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0087756

Ja, dat kan. U mag ook een stelling gebruiken in plaats van een vraag. Bijvoorbeeld: 'Ik krijg honger rond lunchtijd' in plaats van 'Krijgt u honger wanneer het tijd is om te lunchen?' U kiest vervolgens de antwoordcategorie waarmee andere deelnemers kunnen aangeven in hoeverre ze het ermee eens zijn.

In Crowdience lopen open en besloten projecten. Aan de open projecten kan iedereen meedoen. Voor de besloten projecten heeft U een wachtwoord nodig. Soms is deelname alleen voor een speciale groep mensen bedoeld en kunt u het wachtwoord niet opvragen. In andere gevallen kunt u de projectleider mailen om het wachtwoord op te vragen. Kijk bij het 'nieuws' bericht of het project een open of besloten project is.

Het kan zijn dat er een lange vraag of stelling is aangemaakt. Door in uw browser het beeld iets te verkleinen (bijvoorbeeld tussen de 80-70%) komt de hele vraag in beeld. Crowdience werkt wel aan een beter 'responsive design'